« Nazaj na Blog

Pomlad odpira novo motoristično sezono

Objavljeno: 2019-03-28 00:00:00.0

Vsak letni čas na ceste pripelje svoje specifike in nevarnosti. Od voznikov zahtevajo tudi drugačne vrste spretnosti varne in odgovorne vožnje. Tudi pomlad. Lepo vreme na ceste ponovno privabi prve motoriste. Nova motoristična sezona pa od vseh voznikov – motorjev in avtomobilov zahteva posebno previdnost, toleranco in medsebojno prilagajanje.

Po zimskih mesecih mirovanja se spretnosti in občutek motorista za vožnjo izgubijo. Dodatno nevarnost v tem času predstavljajo še neočiščena cestišča – na njih se ponekod še vedno nahaja posipni pesek, ki nam je pomagal »prevoziti« zimo. Tu je tudi še hladna asfaltna podlaga, ki motoristom preprečuje optimalno vožnjo. Zagotovo pa boste motoristi v prometu varnejši, brezskrbni in bolj zadovoljni, če boste upoštevali nasvete za vaše varne in užitka polne prve pomladne vožnje:

1. Preden se po dolgi zimi odpravite na prve cestne podvige, celovito preverite vso svojo opremo. Obvezna je čelada, primerna obutev, rokavice, kombinezon in ščitnik hrbtenice. Paziti morate na primerno velikost opreme. Prevelika ali premajhna oprema lahko med vožnjo moti vašo pozornost.

2. Preden se usedete na motor, opravite celovit tehnični pregled svojega vozila in zagotovite njegovo brezhibnost. Sem sodi stanje pnevmatik, njihova obrabljenost in starost ter delovanje zavor in raven zavorne tekočine. Prav tako je pomembna svetlobna oprema in podmazanost verig.

3. Ne povzdigujte samega sebe. Za vami je dolgo in neaktivna zima. Začnite postopoma in počasi. Vožnja z motorjem zahteva posebno vrsto osredotočenosti in spretnostnega znanja. Šele ko boste ponovno prepričani v vse svoje zmogljivosti, se lahko prepustite prvi vožnji.

4. Ne pozabite na vaše zavarovanje in zavarovanje vašega vozila.

VOZNIKI OSEBNIH AVTOMOBILOV, POZOR! NUJNA JE TUDI VAŠA DODATNA POZORNOST.
V prometu bodo vedno pogosteje prisotni udeleženci, ki so napram voznikom osebnih avtomobilov v podrejenem položaju. To niso le motoristi, temveč tudi kolesarji in pešci. Pomlad bo od voznikov osebnih avtomobilov zahtevala veliko pozornosti, prilagajanja, tolerance in spoštovanja.

  •  Ali ste vedeli, da so za večino prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, odgovorni motoristi sami? V letu 2016 v kar 83 % nesreč. Glavni razlog za to je neprilagojena hitrost (43 %) ter neupoštevanje prednosti in nepravilna stran in smer vožnje (20 %). Največ povzročiteljev nesreč je med motoristi, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot 5 let.

Dodatni namigi, da boste motoristično sezono lahko odprli dobro pripravljeni in kar se da hitro:

1. Svetujemo vam, da v času »neaktivnih« motorističnih dni poskrbite za ohranjanje ali izboljšanje vaše telesne pripravljenosti z redno tedensko aktivnostjo.

2. Za motoriste je opazovanje vozišča in pravilno ravnanje bistvenega pomena. V primeru ne osredotočenosti se hitro zgodi nesreča. Nenehno pozorno opazujte svojo okolico, pravočasno boste zaznal stanje cest.

3. Svojo strast po hitri vožnji bi morali motoristi uresničevati le na dirkališčih. Hitrost je dejavnik, ki na cestah potencira napake voznikov, te pa so lahko tudi usodne. Urejeno dirkališče ali poligon pa v nasprotju s cestami omogoča varnost in užitek v enem.

4. Dodatno varnost prinašajo odsevniki in kontrastna oblačila. Tako boste lažje opazni že od daleč. Pa ne pozabite, tudi motorji morajo v prometu imeti prižgane žaromete.

  • Ali ste vedeli, da si motoristi z uporabo rumenega vizirja svetli del dneva lahko podaljšajo za skoraj eno uro? Trik je v barvi. Rumena namreč bolje poudari kontraste ter omogoča lepše zaznavanje ceste in okolja tudi v večernih urah.

5. Vzemite si čas za sprostitev in počitek pred začetkom poti in med njo. V večini primerov motoristi zaradi adrenalina ne čutite utrujenosti. Prav tako se za krmilo ne usedite, če ste pod stresom ali razburjeni.

Prepričani smo, da boste z varno in odgovorno vožnjo vi in vaš jekleni konjiček lahko brezskrbno ostala vseživljenjska partnerja tudi v prihodnje. Naj vam bodo vreme in razmere na cesti naklonjene.