« Nazaj na Blog

Zgodovinski biser Evrope

Objavljeno: 2019-05-22 00:00:00.0

Preden zajadramo v letošnje poletje, so tik pred nami prvomajski prazniki in zadnje počitnice pred zaključkom šolskega leta. Jih boste preživeli v Sloveniji ali vas bo pot odnesla v neznane kraje, na primer v Prago? Praga velja za eno najlepših evropskih mest. Je knjiga arhitekturnih stilov z bogastvom spomenikov. Mesto polno glasbe, romantike, nostalgije in življenja, ki mu skrivnostni čar doda veličastna Vltava. Mesto, ki vam na vsakem koraku ponudi novo presenečenje.

 

Kaj vse ponuja Praga?

 

1. Svoj dan lahko še sveži in čili začnete z ogledom leve strani reke Vltave ali starega mestnega jedra , kjer se razprostira Praški grad z mestno četrtjo Hradčani. Ta veliki grajski kompleks so zaznamovali zgodovina, ki sega daleč nazaj v 9. stoletje, in z njo mnogi različni arhitekturni stili. Guinnessova knjiga rekordov pravi, da je to največji starodavni grad na svetu, saj zaseda skoraj 70.000 m2, je približno 570 metrov dolg in v povprečju približno 130 metrov širok.

Ali ste vedeli, da je danes Praški grad uradna rezidenca predsednika Češke republike? V preteklosti je bil sedež moči čeških kraljev, svetih rimskih cesarjev in predsednikov Češkoslovaške. V skriti sobi v gradu so še danes shranjeni češki kronski dragulji.

2. V sklop Praškega gradu sodi tudi stolnica Svetega Vida – največja in najpomembnejša cerkev v državi. Zgrajena je v gotskem stilu, znana pa po edinstvenih gargojlih in bogatih grobnicah. Zvonik stolnice predstavlja najvišja točka Praškega gradu. Če se povzpnete na zvonik lahko uživate v čudovitem razgledu na grad in praško Staro mesto.

3. Pod gradom, na obrežju reke Vltave , stoji zid, ki je posvečen Johnu Lennonu. Nastal je leta 1980, ko je nanj neznani umetnik narisal grafit - portret Johna Lennona in dopisal nekaj verzov znanih pesmi Beatlesov.

Ali ste vedeli, da je danes edinstven portret neviden? Skriva se namreč pod mnogimi sloji novih grafitov. Danes zid Johna Lennona v Pragi simbolično predstavlja globalne ideale ljubezni in miru.

4. Od tod lahko pot nadaljujete do ene izmed največjih znamenitosti Prage – Karlovega mostu čez reko Vltavo. Kamniti most s tridesetimi kipi je bil zgrajen leta 1400. Je del romarske poti za obiskovalce in raj za ulične zabavljače in prodajalce spominkov. Dolg je kar 515,8 metra in širok skoraj 9,5 metra, poteka pa prek 16 lokov.

5. Tudi druga stran mesta ponuja mnoge znamenitosti - tudi Staromestni trg. Navdušil vas bo z dogajanjem in čudovitimi romanskimi in gotskimi zgradbami pastelnih barv. Posebno pozornost namenite cerkvi Naše gospe pred Tynom in stolpu z astronomsko uro. Ta ura je tretja najstarejša astronomska ura na svetu in najstarejša, ki še vedno deluje.

Ali ste vedeli, da je bila astronomska ura zgrajena leta 1410? Zanimiva je, ker se v njenem zgornjem delu vsako polno uro med 9.00 in 21.00 pojavi dvanajst apostolov.

6. Nadaljujte do novega mestnega jedra, na Venčeslavov trg , ki leži tik pred Narodnim muzejem Češke. Je poslovno in kulturno središče, kot tudi osrednje zbirališče v primeru protestov in skupnih praznovanj.

7. Če boste pri močeh, vam svetujemo še obisk Višegrada, zgodovinske utrdbe v Pragi. Grad je nekoliko odmaknjen od samega centra in zato ne tako množično obiskan, a tega več kot vreden. Ponuja namreč enega izmed najlepših naravnih razglednih točk v Pragi.

8. Ob vašem potepanju po Pragi, pa ne pozabite na tradicionalno češko kulinariko. Na jedilniku najdete za vsakogar nekaj – različne vrste cmokov, češki golaž, telečja ledja, krompirjeve palačinke in pohan sir. Sladokusci morate okusiti trdelnik. K vsem pa se zagotovo poda kozarček dobrega češkega piva.

Nanizali smo le nekaj izmed znamenitosti Prage. Premore jih še veliko več. Ne glede na to, katere si boste ogledali, pa poskrbite za vašo varnost še preden se odpravite na pot. Res dobro turistično zavarovanje bo poskrbelo za vašo brezskrbnost in zadovoljstvo na prvomajskih počitnicah.

Varujte zadovoljne trenutke, mi vam zavarujemo ostalo !