« Nazaj na Blog

Vsako leto v Sloveniji odkrijemo okoli 1.500 novih primerov raka na prostati – tudi pri povsem zdravih moških!

Objavljeno: 2017-11-15 00:00:00.0

Rak prostate je eden najpogostejših rakov moških po 50. letu. Samo v Sloveniji za njim vsako leto na novo zboli okoli 1.500 moških. Danes je to šesti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških pri nas. Z zgodnjim odkrivanjem in diagnozo bolezni močno izboljšamo možnost za uspešno zdravljenje.

V novembru si moški po vsem svetu puščajo rasti brke, z namenom ozaveščanja javnost o zdravju in boleznih, ki prizadenejo predvsem moško populacijo. Gibanje, poimenovano »movember«, se je začelo leta 2003 v Avstraliji in hitro prešlo v svetovno, v katerem je danes registriranih več kot pet milijonov ljudi.


Rak prostate je značilno moška bolezen

Rak na prostati se pojavi večinoma pri moških, starejših od 65 let. Zakaj še ni znano, med dejavnike tveganja pa na prvo mesto uvrščamo starost, raso, dednost in družinsko obremenjenost. Visoke stopnje testosterona lahko pospešijo razvoj raka prostate, raziskave pa nakazujejo, da bi lahko bila pomemben dejavnik tveganja tudi prehrana, ki vsebuje veliko maščob.

Kdaj ukrepati?

Rak prostate raste počasi – od nastanka do kliničnih znakov lahko mine od 9 do 17 let, do pojava oddaljenih zasevkov pa nadaljnjih 5 do 7 let. Pri začetni obliki bolniki navadno ne opazijo težav. Tako je rak prostate pogosto odkrit tudi pri zdravih moških! Poleg tega simptomi, ki spremljajo razvoj bolezni (težave pri odvajanju vode, kri v urinu, povečana prostata), lahko nakazujejo tudi na druge okužbe ali težave. Najpogostejši znaki napredovalne bolezni so: bolečine v kosteh, bolečine v trebuhu, pomanjkanje apetita in izguba telesne teže, otekanje mod in spodnjih okončin, utrujenost.

Preventiva in zdravljenje

Najbolj preprost diagnostični pregled za odkrivanje raka prostate je digitorektalni pregled ter test PSA, ki določa za prostato specifični antigen v krvi (normalna vrednost ne presega štirih enot). Za odkrivanje bolezni uporabljajo še ultrazvok ter druge rentgenske in radioizotopne preiskave. Za zdravljenje se redko uporablja kemoterapija. Prevladuje zdravljenje s pomočjo hormonske terapije, bolnike pa lahko zdravijo tudi kirurško ali s kombinacijo naštetih metod.

Poskrbite za svoje zdravje pravočasno! V primerih, ko je bolezen odkrita zgodaj in omejena na prostato, je delež ozdravljenih zelo visok.