« Nazaj na Blog

Vozite previdno, otroci na cesti!

Objavljeno: 2017-09-01 00:00:00.0

Šolski zvonci že naznanjajo, da so v klopi ponovno sedli zvedavi šolarji. Z začetkom šolskega leta pa se otroci vračajo tudi na pločnike, kolesarske steze, ceste. Najmlajši se mnogokrat še ne zavedajo nevarnosti, ki ob njihovem nepozornem vedenju na njih preti v prometu. Zato je toliko bolj pomembno, da jim odrasli z odgovornim ravnanjem postavimo zgled in jih v novo šolsko leto pospremimo z nasveti o vedenju v prometu.

Prometna vzgoja

Tudi če šolarji, predvsem tisti v prvih štirih razredih, še ne poznajo cestno prometnih pravil in ne znajo presoditi situacij v prometu, je njihova udeležba v prometu neizbežna. Posebej tisti mali nadobudneži, ki so si letos na ramena prvič nadeli šolske torbe, ne vedo dovolj dobro, kako ravnati v različnih situacijah na cesti.

Ne glede na to, ali šolarje v šolo pripeljemo starši, šolski avtobus oziroma se v šolo odpravijo peš ali s kolesom, so različne prometne situacija za njih lahko nevarne. Zato njihovo šolsko pot večkrat prehodimo skupaj in jih opozorimo na nevarna mesta ter jih dodatno »opremimo« z najnujnejšimi nasveti:

 • naj cesto prečkajo le na označenih prehodih za pešce,

 • pred prečkanjem ceste naj vedno pogledajo levo-desno-levo in šele, ko je cestišče prazno ali so se pred prehodom za pešce vozila ustavila, lahko pot nadaljujejo čez cestišče,

 • naj upoštevajo, da se avtomobili ne morejo ustaviti v trenutku,

 • vedno naj hodijo po notranji strani pločnika,

 • če bodo sedli na kolo, naj nikakor ne pozabijo na čelado in odsevna telesa,

 • prvošolce spodbujajmo, naj si vedno nadenejo rumeno rutko, starejše, naj uporabljajo odsevna telesa (kresničke, odsevni trak), še posebej naj si jih nadenejo v meglenih in oblačnih dneh ali ob mraku,

 • k večji varnosti na cesti pa pripomorejo tudi svetlejša in pisana oblačila, še posebej v zimskih dneh.

Starši, otrok se zgleduje po vas!

Otrokov korak vodi radovednost, njihove odločitve pa še ne temeljijo na razmisleku. Da se bo pravilno in odgovorno ravnanje v prometu otrokom kar najbolj vtisnilo v spomin, lahko pripomoremo tudi starši. Zato jim dajmo dober zgled!

 • V avtomobilu otroke in sebe vedno pravilno pripnimo s pasom, tudi, če se bomo peljali le nekaj metrov.

 • Otroku omogočimo, da iz avtomobila izstopa na mestih, ki so varni in niso prometni.

 • V prometu vedno upoštevajmo cestno prometne predpise, še posebej pazimo na omejitev hitrosti in kolesarje ter pešce, ki čakajo na prehodu.

 • Vozimo strpno in previdno. Upoštevajmo ostale udeležence v prometu.

 • Zavedajmo se, da otroci na cesti ne razberejo, kako oddaljen je avto, ali s kolikšno hitrostjo se jim približuje. Otroci so v prometu nepredvidljivi, zato moramo biti vozniki nanje še posebej pozorni.

Ker tudi nam ni vseeno za najmlajše in stopnjo varnosti na slovenskih cestah, smo v GENERALI zavarovalnici poleg številnih ostalih aktivnosti, s katerimi že dalj časa skušamo vplivati na slovensko kulturo vedenja v prometu, letos poskrbeli tudi za večjo vidljivost prvošolčkov. Podarili smo jim namreč simpatične rumene rutice.