« Nazaj na Blog

Temeljito generalno čiščenje za svežo pomlad

Objavljeno: 2019-03-06 00:00:00.0

Prišla je pomlad in z njo čas za nove projekte. Preden jih začnemo uresničevati, je nujno temeljito pospraviti delovni prostor in se znebiti neuporabnih stvari ter urediti naše misli. Le tako bomo lahko začeli novo pomlad z jasnimi cilji in svežimi idejami. To nas bo dodatno razveselilo in motiviralo k soočenju z novimi izzivi.

Kako torej urediti svoj prostor in pripomoči k urejenemu umu?

1. Ostanimo organizirani. Ne pretiravajmo, sistematično se lotimo enega prostora za drugim. Nič ni narobe, če spomladansko »generalno« čiščenje traja več kot dan ali dva.

2. Prvi korak k uspešnem »generalnem« čiščenju je, da se znebimo stvari, ki jih ne potrebujemo več, oziroma stvari, ki niso bile v rabi že več kot leto dni in nikomur ne koristijo. Zavrzimo jih ali podarimo.

3. Z »generalnim« čiščenjem bomo osvobodili že tako pretesen prostor, ki ustvarja občutek kaosa. Zelo pomembno je, da nas dom preliva z občutkom miru, svežino in pozitivno energijo, česar nam nered ne dopušča.

4. Naslednji korak k jasnim ciljem je temeljito čiščenje vseh površin – kuhinjskih, kopalniških ter tistih skritih za omaro ali pod posteljo. S tem bomo omogočili, da naš dom ponovno zasije.

 

  • Ali ste vedeli, da bi morali žimnico obračati na drugo stran, tako da bi njen spodnji del pristal na vrhu, vsake tri mesece? S takšnim ravnanjem bo žimnica ohranjala svojo obliko, naš spanec pa bo prijetnejši. Kot tak nam bo pomagal pregnati tudi spomladansko utrujenost.


5. Poskrbimo za globinsko čiščenje in prezračevanje sedežnih garnitur, stolov, preprog, zaves, vzmetnic in vzglavnikov. Vse našteto je idealen bivalni prostor za pršice, na katere je občutljivih kar 10 % splošne populacije. Znebimo se jih in poskrbimo za dober spanec.

 

  • Ali ste vedeli, da se v enem gramu hišnega prahu skriva kar do tisoč pršic in do 250 tisoč njihovih iztrebkov? In, da kar do 10 % teže šest let starega vzglavnika predstavljajo žive in mrtve pršice.


6. Pospravimo zimsko obutev in oblačila ter pripravimo garderobo za toplejše dni. Oblačila, ki jih nismo nosili že več kot eno sezono in so še vedno lepo ohranjena, podarimo. Tako bomo poskrbeli za našo družbo in okolje.

7. Odprimo okna, prezračimo in v svoj dom spustimo prijeten vonj pomladi. Svež zrak je najboljši način za ustvarjanje novih idej.

Spomladansko generalno čiščenje je velik projekt. Svetujemo vam, da k sodelovanju povabite tudi ostale člane gospodinjstva. Delo v dvoje ni le bolj zabavno, temveč tudi hitrejše. Prepričani smo, da vam lahko za nekatere še tako nevšečno opravilo prinese mnogo trenutkov zadovoljstva.

Krpo v roke in začnimo! Skupaj poskrbimo za zadovoljstva polno pomlad!