Zgodovinski biser Evrope

Objavljeno: 2019-05-22 00:00:00.0

Preden zajadramo v letošnje poletje, so tik pred nami prvomajski prazniki in zadnje počitnice pred zaključkom šolskega leta. Jih boste preživeli v Sloveniji ali vas bo pot odnesla v neznane kraje, na primer v Prago? Praga velja za eno najlepših evropskih mest. Je knjiga arhitekturnih stilov z bogastvom spomenikov. Mesto polno glasbe, romantike, nostalgije in življenja, ki mu skrivnostni čar doda veličastna Vltava. Mesto, ki vam na vsakem koraku ponudi novo presenečenje.

Kaj vse ponuja Praga?

1.    Svoj dan lahko še sveži in čili začnete z ogledom leve strani reke Vltave ali starega mestnega jedra, kjer se razprostira Praški grad z mestno četrtjo Hradčani. Ta veliki grajski kompleks so zaznamovali zgodovina, ki sega daleč nazaj v 9. stoletje, in z njo mnogi različni arhitekturni stili. Guinnessova knjiga rekordov pravi, da je to največji starodavni grad na svetu, saj zaseda skoraj 70.000 m2, je približno 570 metrov dolg in v povprečju približno 130 metrov širok.

Ali ste vedeli, da je danes Praški grad uradna rezidenca predsednika Češke republike? V preteklosti je bil sedež moči čeških kraljev, svetih rimskih cesarjev in predsednikov Češkoslovaške. V skriti sobi v gradu so še danes shranjeni češki kronski dragulji.

2.    V sklop Praškega gradu sodi tudi stolnica Svetega Vida – največja in najpomembnejša cerkev  v državi. Zgrajena je v gotskem stilu, znana pa po edinstvenih gargojlih in bogatih grobnicah. Zvonik stolnice predstavlja najvišja točka Praškega gradu. Če se povzpnete na zvonik lahko uživate v čudovitem razgledu na grad in praško Staro mesto.

3.    Pod gradom, na obrežju reke Vltave, stoji zid, ki je posvečen Johnu Lennonu. Nastal je leta 1980, ko je nanj neznani umetnik narisal grafit - portret Johna Lennona in dopisal nekaj verzov znanih pesmi Beatlesov.

Ali ste vedeli, da je danes edinstven portret neviden? Skriva se namreč pod mnogimi sloji novih grafitov. Danes zid Johna Lennona v Pragi simbolično predstavlja globalne ideale ljubezni in miru.

4.    Od tod lahko pot nadaljujete do ene izmed največjih znamenitosti Prage – Karlovega mostu čez reko Vltavo. Kamniti most s tridesetimi kipi je bil zgrajen leta 1400. Je del romarske poti za obiskovalce in raj za ulične zabavljače in prodajalce spominkov. Dolg je kar 515,8 metra in širok skoraj 9,5 metra, poteka pa prek 16 lokov.

5.    Tudi druga stran mesta ponuja mnoge znamenitosti - tudi Staromestni trg. Navdušil vas bo z dogajanjem in čudovitimi romanskimi in gotskimi zgradbami pastelnih barv. Posebno pozornost namenite cerkvi Naše gospe pred Tynom in stolpu z astronomsko uro. Ta ura je tretja najstarejša astronomska ura na svetu in najstarejša, ki še vedno deluje.

Ali ste vedeli, da je bila astronomska ura zgrajena leta 1410? Zanimiva je, ker se v njenem zgornjem delu vsako polno uro med 9.00 in 21.00 pojavi dvanajst apostolov.

6.    Nadaljujte do novega mestnega jedra, na Venčeslavov trg, ki leži tik pred Narodnim muzejem Češke. Je poslovno in kulturno središče, kot tudi osrednje zbirališče v primeru protestov in skupnih praznovanj.  

7.    Če boste pri močeh, vam svetujemo še obisk Višegrada, zgodovinske utrdbe v Pragi. Grad je nekoliko odmaknjen od samega centra in zato ne tako množično obiskan, a tega več kot vreden. Ponuja namreč enega izmed najlepših naravnih razglednih točk v Pragi.

8.    Ob vašem potepanju po Pragi, pa ne pozabite na tradicionalno češko kulinariko. Na jedilniku najdete za vsakogar nekaj – različne vrste cmokov, češki golaž, telečja ledja, krompirjeve palačinke in pohan sir. Sladokusci morate okusiti trdelnik. K vsem pa se zagotovo poda kozarček dobrega češkega piva.  

Nanizali smo le nekaj izmed znamenitosti Prage. Premore jih še veliko več. Ne glede na to, katere si boste ogledali, pa poskrbite za vašo varnost še preden se odpravite na pot. Res dobro turistično zavarovanje bo poskrbelo za vašo brezskrbnost in zadovoljstvo na prvomajskih počitnicah.

Varujte zadovoljne trenutke, mi vam zavarujemo ostalo!

Preberi več

Zadovoljna in srečna družina – kljub deževnemu vremenu

Objavljeno: 2019-05-14 00:00:00.0

Se tudi vi sprašujte, kako zaposliti vašo družino ob slabem vremenu. Poležavanje na naslonjaču ter opazovanje debelih kapelj dežja vas ne bo napolnilo s pozitivno energijo. Hitro boste postali brezvoljni in zdolgočaseni. Zato je priporočljivo, da kljub dežju ostanemo aktivni in zaposleni ter se s tem izognemo slabi volji.

Kako zaposliti in ohraniti dobro voljo v družini na najbolj turobne dni?    

1.    Naučite se nekaj novega. Ste že kdaj imeli željo naučiti se risati, plesti, šivati, peči ali morebiti naučiti se celo novega tujega jezika? Potem je deževen dan kot ustvarjen za vas. Pripravite vse potrebno za risanje, prelistajte stare knjige receptov ali začnite z branjem nemške knjige vaših starih staršev.

Ali ste vedeli, da je povprečno število dni slabega vremena na leto sledeče: 48 nevihtnih dni in kar 138 oblačnih dni?

2.    Ostanite aktivni. Kljub temu, da ste obtičali doma, premagajte nemir in dolgočasje. Zavrtite si glasbeno ploščo in se prepustite melodiji. Naj vam član družine z občutkom za glasbo in gibanje pokaže ali sestavi preprosto koreografijo. Prepričani smo, da smeha na družinskih plesnih uricah ne bo manjkalo. Lahko pa se namesto tega odločite tudi za družinsko izvajanje pilatesa, aerobike ali joge. Ob tem se ne pozabite predhodno ogreti!

Preberi več

Kalcij - skrivnost zdravega staranja

Objavljeno: 2019-04-29 00:00:00.0

Naše kosti so za kvalitetno življenje zelo pomembne. Zato je ključno za zdravo staranje, da zanje dobro poskrbimo. Na kosti so namreč pritrjene mišice, ki nam omogočajo in ohranjajo našo aktivno življenje tudi v starosti. Sestavni del zdravih kosti je zadostna vsebnost kalcija, ki pa se z našim staranjem počasi zmanjšuje. Naše kosti tako po naravni poti oslabijo, mi pa postajamo vse dovzetnejši za osteoporozo in zlome kosti v primeru padca.

Kako torej ohraniti naše kosti zdrave in močne?

1.    Skrivnost se skriva v kalciju, ki je za zdravje kosti ključen. Zato moramo poskrbeti, da kalcij postane »sestavni del« našega jedilnika. Najdemo ga v mleku, sirih in drugih mlečnih izdelkih. Vegani ga boste našli v oreščkih, zeleni listnati zelenjavi (brokoli, zelje in okra) ter v sojinih izdelkih. Sicer pa so ključne hranilke kalcija predstavnice rib kostnic, kamor sodijo sardele.

Ali ste vedeli, da se novorojenčki rodijo s 300 kostmi, ki se kasneje združijo. Zato odraslo telo sestavlja zgolj 206 kosti, od tega jih je kar 25 % v naših stopalih ter več kot polovica jih gradi naše roke in noge.

2.    Poskrbeti moramo za vitamine. Na zdravje naših kosti najbolj pozitivno vpliva vitamin D, ki pomaga pri povečani vsebnosti kalcija. Najlažje ga dobimo s sončno svetlobo. V zimskem času, ko v kratkem svetlem delu dneva ni veliko sonca si moramo vitamin D zagotoviti s prehrano. Veliko ga vsebuje ribje olje, rdeče meso (kamor sodi goveje, ovčje, kozje in konjsko meso) ter rumenjaki. K dobremu ohranjanju kosti pa prispevata tudi vitamin K in A, ki se nahajata v zeleni listnati zelenjavi.

PREVIDNO! Vitamin A je lahko našemu zdravju tudi nevaren, saj lahko zbolimo za hipervitaminozo. To je zastrupitev s prevelikimi odmerki vitaminov. Priporočen dnevni vnos vitamina A je 1000 mikrogramov za moške in 800 mikrogramov za ženske.

Preberi več

Naj ne cveti le pomlad, cvetite tudi vi!

Objavljeno: 2019-04-16 00:00:00.0

Prve cvetoče znanilke pomladi, vrnitev ptic selivk, svežina v zraku ter daljši, toplejši in bolj sončni dnevi. Da, pomlad nas je že dodobra pogrela. Ob vsem razvajanju in dobri volji, pa nam je prinesla tudi prve nadloge – intenzivnejše alergije in spomladansko utrujenost.


Napotki za naše boljše in bolj sveže počutje spomladi: KAKO PREMAGATI ALERGIJE?

Preberi več

Pomlad odpira novo motoristično sezono

Objavljeno: 2019-03-28 00:00:00.0

Vsak letni čas na ceste pripelje svoje specifike in nevarnosti. Od voznikov zahtevajo tudi drugačne vrste spretnosti varne in odgovorne vožnje. Tudi pomlad. Lepo vreme na ceste ponovno privabi prve motoriste. Nova motoristična sezona pa od vseh voznikov – motorjev in avtomobilov zahteva posebno previdnost, toleranco in medsebojno prilagajanje.

Po zimskih mesecih mirovanja se spretnosti in občutek motorista za vožnjo izgubijo. Dodatno nevarnost v tem času predstavljajo še neočiščena cestišča – na njih se ponekod še vedno nahaja posipni pesek, ki nam je pomagal »prevoziti« zimo. Tu je tudi še hladna asfaltna podlaga, ki motoristom preprečuje optimalno vožnjo. Zagotovo pa boste motoristi v prometu varnejši, brezskrbni in bolj zadovoljni, če boste upoštevali nasvete za vaše varne in užitka polne prve pomladne vožnje:

1.    Preden se po dolgi zimi odpravite na prve cestne podvige, celovito preverite vso svojo opremo. Obvezna je čelada, primerna obutev, rokavice, kombinezon in ščitnik hrbtenice. Paziti morate na primerno velikost opreme. Prevelika ali premajhna oprema lahko med vožnjo moti vašo pozornost.

2.    Preden se usedete na motor, opravite celovit tehnični pregled svojega vozila in zagotovite njegovo brezhibnost. Sem sodi stanje pnevmatik, njihova obrabljenost in starost ter delovanje zavor in raven zavorne tekočine. Prav tako je pomembna svetlobna oprema in podmazanost verig.

3.    Ne povzdigujte samega sebe. Za vami je dolgo in neaktivna zima. Začnite postopoma in počasi. Vožnja z motorjem zahteva posebno vrsto osredotočenosti in spretnostnega znanja. Šele ko boste ponovno prepričani v vse svoje zmogljivosti, se lahko prepustite prvi vožnji.

4.    Ne pozabite na vaše zavarovanje in zavarovanje vašega vozila.

VOZNIKI OSEBNIH AVTOMOBILOV, POZOR! NUJNA JE TUDI VAŠA DODATNA POZORNOST.
V prometu bodo vedno pogosteje prisotni udeleženci, ki so napram voznikom osebnih avtomobilov v podrejenem položaju. To niso le motoristi, temveč tudi kolesarji in pešci. Pomlad bo od voznikov osebnih avtomobilov zahtevala veliko pozornosti, prilagajanja, tolerance in spoštovanja.

  • Ali ste vedeli, da so za večino prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, odgovorni motoristi sami? V letu 2016 v kar 83 % nesreč. Glavni razlog za to je neprilagojena hitrost (43 %) ter neupoštevanje prednosti in nepravilna stran in smer vožnje (20 %). Največ povzročiteljev nesreč je med motoristi, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot 5 let.
Preberi več

Temeljito generalno čiščenje za svežo pomlad

Objavljeno: 2019-03-06 00:00:00.0

Prišla je pomlad in z njo čas za nove projekte. Preden jih začnemo uresničevati, je nujno temeljito pospraviti delovni prostor in se znebiti neuporabnih stvari ter urediti naše misli. Le tako bomo lahko začeli novo pomlad z jasnimi cilji in svežimi idejami. To nas bo dodatno razveselilo in motiviralo k soočenju z novimi izzivi.

Kako torej urediti svoj prostor in pripomoči k urejenemu umu?

1.    Ostanimo organizirani. Ne pretiravajmo, sistematično se lotimo enega prostora za drugim. Nič ni narobe, če spomladansko »generalno« čiščenje traja več kot dan ali dva.

2.    Prvi korak k uspešnem »generalnem« čiščenju je, da se znebimo stvari, ki jih ne potrebujemo več, oziroma stvari, ki niso bile v rabi že več kot leto dni in nikomur ne koristijo. Zavrzimo jih ali podarimo.  

3.    Z »generalnim« čiščenjem bomo osvobodili že tako pretesen prostor, ki ustvarja občutek kaosa. Zelo pomembno je, da nas dom preliva z občutkom miru, svežino in pozitivno energijo, česar nam nered ne dopušča.

4.    Naslednji korak k jasnim ciljem je temeljito čiščenje vseh površin – kuhinjskih, kopalniških ter tistih skritih za omaro ali pod posteljo. S tem bomo omogočili, da naš dom ponovno zasije.

  • Ali ste vedeli, da bi morali žimnico obračati na drugo stran, tako da bi njen spodnji del pristal na vrhu, vsake tri mesece? S takšnim ravnanjem bo žimnica ohranjala svojo obliko, naš spanec pa bo prijetnejši. Kot tak nam bo pomagal pregnati tudi spomladansko utrujenost.
Preberi več

Preden greste na pot

Objavljeno: 2019-01-25 00:00:00.0

Zaradi trenutnih zimskih razmer, ponovno objavljamo članek o vožnji v zimskih razmerah.

V zimskih razmerah smo na poti ogroženi še bolj, kot preostali del leta. Poledica, sneg in pod snegom skrite luknje na cestišču ter sneženje je nekaj, s čimer se srečujemo vsako zimo. Za varnost vas in drugih je pomembno, da v zimskih razmerah vozite strpno, previdno in se prilagodite razmeram, tudi če se vam mudi, vaše vozilo pa naj bo pred vožnjo primerno očiščeno. Obvezno zimsko opremo vaše vozilo vsekakor mora imeti. Poleg obvezne opreme pa pozimi lahko v prtljažnik dodamo še predmete, ki nam lahko olajšajo marsikatero zagato, v kateri se v snežnih razmerah lahko hitro znajdemo.

Preberi več

GENERALI za ohranjanje kranjske čebele

Objavljeno: 2018-12-06 00:00:00.0

Ob zavedanju, kako ključna je čebela za ohranitev življenja, smo se pridružili aktivnostim za ohranjanje in promocijo sive kranjske čebele. Kot zlati pokrovitelj Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) bomo pomagali skrbeti za to malo, a neizmerno koristno slovensko avtohtono pasem čebel, ki je ena najbolj razširjenih pasem čebel na svetu.

Tako prav na današnji dan, na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka, aktivno sodelujemo v promocijsko izobraževalni akciji »Medeni zajtrk v vrtcih in šolah«.

Več kot 200 šolam podarjamo simpatične kostume sive kranjske čebele, vsem slovenskim prvošolčkom pa bralna kazala s podobo sive kranjske čebele in njenimi značilnostmi. Enkrat letno bomo v sklad »Ohranjanje kranjske čebele« namenili še dodatno finančno pomoč za nadaljnjo promocijo kranjske sivke.

Ponosni smo, ker aktivno sodelujemo pri projektu, ki v naš prostor prinaša izobraževalne vsebine ter skrbi za zadovoljno ter bolj zdravo in kakovostno bivanje celotne družbe.

K ohranitvi kranjske sivke lahko prispevate tudi vi! Več si lahko preberete na www.ohranimo-cebele.si.

Preberi več

Všečnost naše zavarovalnice vztrajno raste

Objavljeno: 2018-10-10 00:00:00.0

Tudi letošnji rezultati raziskave GfK Zavarovalniški monitor kažejo, da uspešno ohranjamo naš položaj med najboljšimi na slovenskem zavarovalniškem trgu. Smo ena izmed najbolj prepoznavnih in všečnih zavarovalnic v Sloveniji z visokim deležem zadovoljnih strank – tudi pri uveljavljanju škodnih zahtevkov. Med zavarovalnicami, ki bi jih stranke priporočile svojim prijateljem in znancem, se uvrščamo med najboljše tri.

Ker je zadovoljstvo strank ena izmed temeljnih vrednot Generalija, smo ponosni, da je letošnja raziskava ponovno dokazala, da smo pri doseganju zadovoljstva zavarovancev med najboljšimi – imamo namreč kar 89 % zadovoljnih strank, kar je za 2 % več kot v preteklem letu. Odlične rezultate dosegamo tudi, ko gre za uveljavljanje škodnih zahtevkov, kjer smo za 3 % izboljšali naš lanskoletni rezultat. Z 80 % se uvrščamo na drugo mesto po številu zadovoljnih strank pri uveljavljanju škodnih zahtevkov.

Preberi več

Nov korak k sodobnemu e-zavarovalništvu

Objavljeno: 2018-07-04 00:00:00.0

Veseli smo, da našim strankam vedno znova lahko ponudimo nove, tudi sodobne digitalne rešitve ter tako zagotovimo še boljšo zavarovalniško izkušnjo.

Z novim spletnim portalom »Moj GENERALI« ter nadgradnjo naše mobilne aplikacije, je odslej vaša pot do nas, naših storitev in informacij, ki jih potrebujete, še hitrejša in enostavnejša.

Da vam bo z nami lažje!

Oba digitalna kanala odslej nudita nekaj povsem novih funkcij.

Tako lahko prek računalnika ali pametne mobilne naprave preverite podatke o svojih veljavnih zavarovalnih pogodbah ter prijavite škodo za avtomobilsko in premoženjsko zavarovanje. Nova storitev »Pomoč na cesti« pa vam omogoča takojšnjo povezavo do našega asistenčnega centra.

Poleg tega lahko hitro, enostavno in učinkovito pridobite tudi:

•ključne kontakte in kontakte našega asistenčnega centra (v Sloveniji in v tujini) ter klicne številke gasilcev in reševalcev;

Preberi več

Izbrani so najboljši poslovni avtomobili leta 2018!

Objavljeno: 2018-05-17 00:00:00.0

Kot zvesti partner izbora Poslovni avto leta smo tudi tokrat aktivno prisostvovali na sklepni prireditvi izbora. V sredo, 16. maja, smo se na posestvu Lamberg, v idilični gorenjski vasici v bližini Radovljice, ponovno prepričali, da je naša, že 10-letna podpora projektu pravilna odločitev.

 

Preberi več

Kasko zavarovanje – Je to pametna odločitev?

Objavljeno: 2018-04-06 00:00:00.0

Upoštevajmo nekaj preprostih meril.

Vsi smo se že kdaj srečali z vprašanjem, kako zavarovati avto. Naj se poleg obveznega zavarovanja (AO) odločimo še za AO-plus, kasko ali ne? In če da, kakšen kasko na primer izbrati? Enoznačnega odgovora ni. Lahko pa se orientiramo po nekaj preprostih merilih.

Preberi več

100 ptičjih hišk za 100 vrtcev

Objavljeno: 2018-03-15 00:00:00.0

»Prav vesela sem, da ste pokazali interes in da že tako zgodaj razmišljate o in se zavedate pomena varnosti v prometu. Izjemna pohvala pri tem gre seveda tako vašim staršem kot tudi vzgojiteljem,« se je predsednica uprave Vanja Hrovat zahvalila otrokom iz vrtcev iz vse Slovenije, ki so sodelovali v natečaju Varni in zadovoljni.

Ob zaključku uspešne akcije je smo pripravili dogodek za otroke, ki so prispevali svoje umetniške izdelke. Sto vrtcev je v zahvalo za sodelovanje prejelo sto ročno izdelanih, unikatnih ptičjih hišic. »Prav zato, ker nam je pomembno, da ste otroci varni, smo naredili to našo akcijo. Da spodbudimo pogovor o varnosti v prometu v vseh vrtcih in šolah – kako pomembna je in kaj vse si pod to besedo predstavljate najmlajši,« je dejala Vanja Hrovat in dodala, da bodo ta čudovita otroška dela krasila prostore naše zavarovalnice in odrasle obiskovalce opominjala na to, kako pomembna je varnost v prometu.

Preberi več

Podnajemnik iz nočne more

Objavljeno: 2018-02-22 00:00:00.0

Oddajanje stanovanja lahko prinese tudi nevšečnosti.

Matej D. se je pred meseci odločil oddati v najem podedovano stanovanje. Skrbno ga je obnovil in poiskal najemnika. Za dvosobno stanovanje sta se zaradi bližine fakultete najbolj zagrela brat in sestra, ki sta prišla študirat v Ljubljano. Starša sta jima plačala varščino in zagotovila redno plačevanje najemnine. Dogovorili so se za hišni red in podpisali pogodbo. Matej je bil navdušen – prvič oddaja stanovanje in res ima veliko srečo, da je dobil tako mirna in vestna študenta!

Preberi več

Aplikacija MOJ GENERALI

Objavljeno: 2018-01-19 00:00:00.0

Mobilna aplikacija »Moj GENERALI« predstavlja sodoben in inovativen način v zavarovalništvu in je odlična priložnost, da vam lahko ponudimo še več, še hitreje in na še bolj prijazen način. Z uporabnimi in koristnimi informacijami, ki jih aplikacija nudi, bo zagotovo postala nepogrešljiv sopotnik. Z aplikacijo Moj GENERALI bo namreč pomoč odslej vedno pri roki.

Sodoben videz, inovativne rešitve in napredne storitve so glavne značilnosti, za katere se bomo trudili, da bodo odlikovale našo prvo mobilno aplikacijo. Uporabnikom že danes zagotavlja zanesljivo pomoč – kadarkoli in kjerkoli:

Preberi več

Vsako leto v Sloveniji odkrijemo okoli 1.500 novih primerov raka na prostati – tudi pri povsem zdravih moških!

Objavljeno: 2017-11-15 00:00:00.0

Rak prostate je eden najpogostejših rakov moških po 50. letu. Samo v Sloveniji za njim vsako leto na novo zboli okoli 1.500 moških. Danes je to šesti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri moških pri nas. Z zgodnjim odkrivanjem in diagnozo bolezni močno izboljšamo možnost za uspešno zdravljenje.

V novembru si moški po vsem svetu puščajo rasti brke, z namenom ozaveščanja javnost o zdravju in boleznih, ki prizadenejo predvsem moško populacijo. Gibanje, poimenovano »movember«, se je začelo leta 2003 v Avstraliji in hitro prešlo v svetovno, v katerem je danes registriranih več kot pet milijonov ljudi.

Preberi več

Vozite previdno, otroci na cesti!

Objavljeno: 2017-09-01 00:00:00.0

Šolski zvonci že naznanjajo, da so v klopi ponovno sedli zvedavi šolarji. Z začetkom šolskega leta pa se otroci vračajo tudi na pločnike, kolesarske steze, ceste. Najmlajši se mnogokrat še ne zavedajo nevarnosti, ki ob njihovem nepozornem vedenju na njih preti v prometu. Zato je toliko bolj pomembno, da jim odrasli z odgovornim ravnanjem postavimo zgled in jih v novo šolsko leto pospremimo z nasveti o vedenju v prometu.

Prometna vzgoja

Preberi več

Se zavedate nevarnosti na cesti poleti? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov za brezskrbno pot na počitnice.

Objavljeno: 2017-06-12 00:00:00.0

Poletni meseci – morje, sonce in počitnice! Pa tudi: razbeljeni avtomobili, gneča na cesti in pred mejnimi prehodi, dolge ure čakanja in nejevolja. Pot z avtomobilom je še vedno najbolj priljubljen način potovanja, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bo vaša pot na počitnice kar najbolj brezskrbna.

  • Pred odhodom na pot preverite stanje vašega vozila. Priporočljivo je, da opravite tudi temeljit servis vašega vozila. Ne stane veliko, brez njega pa kaj hitro ostanete sredi ceste. Kljub vsemu se lahko zgodi, da obtičite, zato si zagotovite avtomobilsko asistenco! Z njo je pomoč od vas oddaljena le klic.
Preberi več

Kdaj kasko in kdaj ne? Kasko zavarovanje ni vedno obvezno, a je pogosto smiselno.

Objavljeno: 2017-04-16 00:00:00.0

Vsi smo se že srečali z vprašanjem, kako zavarovati avtomobil. Naj se poleg obveznega zavarovanja (AO) odločimo še za kasko kritje ali ne? In če da, naj izberemo splošni ali delni avtomobilski kasko? Enoznačnega odgovora ni. Lahko pa se orientiramo po preprostih merilih. Pri zavarovanju splošnega avtomobilskega kaska smo upravičeni do povračila škode tudi za škodo na svojem vozilu, če je do škode prišlo zaradi naše krivde. Poleg splošnega avtomobilskega kaska je mogoče skleniti tudi delni avtomobilski kasko, ki krije bolj izpostavljena tveganja. Vključuje vrsto kritij nevarnosti, izbira pa je odvisna od naših potreb.

Kdaj in katero kasko kritje izbrati?

Preberi več

Sopotniki v avtu

Objavljeno: 2017-02-17 00:00:00.0

Kljub vsej previdnosti se lahko vsakomur izmed nas zgodi, da kdaj povzročimo prometno nesrečo. Najpogosteje v prometnih nesrečah nastane materialna škoda. Če niste vozili pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, imate veljavno vozniško dovoljenje in vaše vozilo ustreza tehničnim predpisom, oškodovancu škodo povrne zavarovalnica, pri kateri imate sklenjeno osnovno avtomobilsko zavarovanje. Kaj pa če povzročite prometno nesrečo, kjer so telesno poškodovani sopotniki in ostali udeleženci v nesreči? Pojasnjujemo, kako lahko na dva načina poskrbite tudi za njih.

1. Osnovno avtomobilsko zavarovanje
Zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO) je osnovno zavarovanje, ki je obvezno in ga morate skleniti. S sklenitvijo osnovnega avtomobilskega zavarovanja poskrbite za odgovornost do tretjih oseb. To pomeni, da se iz tega zavarovanja povrne škoda vsem oškodovancem v prometni nesreči razen vozniku, ki je povzročil prometno nesrečo. Prav tako iz tega zavarovanja ni krita škoda, ki je nastala na vozilu, s katerim je bila nesreča povzročena. S sklenitvijo osnovnega avtomobilskega zavarovanja je tako krita tudi škoda, ki jo povzročite sopotnikom v avtomobilu.
Kaj in do katere mere krije osnovno avtomobilsko zavarovanje, ko gre za sopotnike v vašem avtomobilu:

Preberi več

Varno za volanom

Objavljeno: 2017-01-10 00:00:00.0

Upoštevajmo načela varne vožnje!

V cestnem prometu smo udeleženi na različne načine, zato se moramo zavedati pomena svojih dejanj in z njimi povezanih nevarnosti. Največjo odgovornost pri tem nosimo vozniki. Pozorni moramo biti tako na lastno vedenje kot na vedenje ostalih udeležencev v prometu in na dogajanje okoli nas. Dejanj drugih voznikov in udeležencev namreč ne moremo nadzorovati. Z upoštevanjem načel varne vožnje se v mnogih primerih nesreči in nastanku nevarnih situacij lahko izognemo ter tako poskrbimo za lastno varnost in varnost drugih.

Preberi več

Veseli december za volanom

Objavljeno: 2016-12-04 00:00:00.0

Veseli december je pred vrati. Mesec bo poln zabav, smeha in druženj. V dobri družbi se bo spil tudi kakšen kozarček rujnega in hitro se lahko zgodi, da bo enemu kozarčku sledil še drugi in potem še kakšen. Pod vplivom alkohola lahko napačno ocenite svoje sposobnosti za vožnjo in kljub zaužitemu alkoholu sedete za volan. Tega nikar ne počnite, saj bi s tem ogrožali svoje življenje in življenja drugih.

Ali ste vedeli?

Preberi več

100 € na kartico

Objavljeno: 2016-12-02 00:00:00.0

Kam bi se s 100 litri goriva v avtomobilu lahko odpeljali? Bi se zapeljali do obale in sprehodili ob morju ali bi se na potep odpravili kam drugam? Bi se nekaj časa na delo vozili brezplačno?

Polna vsebina 100€ na kartico:

Preberi več

Smrt s strehe

Objavljeno: 2016-11-09 00:00:00.0

Smrt s strehe

Ne, ni tako zelo pomembno vprašanje, koliko bi znašala kazen, če bi vas policist pozimi oglobil zaradi slabo očiščenega avtomobila. Pomembno vprašanje je, komu in koliko ljudem bi zaradi tega lahko vzeli ali za vedno spremenili življenje.

Preberi več

Obvezna zimska oprema vozila

Objavljeno: 2016-11-01 00:00:00.0

Zakorakali smo v tisti del leta, ko bi vaš avtomobil že moral biti ustrezno opremljen za zimske razmere. Če niste prepričani ali so pnevmatike na vašem vozilu pripravljene na vožnjo v zimskih razmerah ali pa pnevmatik niste zamenjali, vam bo ta prispevek prišel še kako prav.  Pojasnili vam bomo, kakšna je obvezna zimska oprema v Sloveniji in drugod, kako izbrati primerno pnevmatiko, kakšna kazen vas lahko doleti, če vaše vozilo ni primerno za vožnjo v zimskih razmerah in kakšen vpliv lahko ima pnevmatika na kritje škode v primeru nesreče.

Obvezna zimska oprema pri nas in v tujini

Preberi več

Ženske ali moški

Objavljeno: 2016-04-01 16:31:56.0

Velja splošno prepričanje, da so moški boljši vozniki in s tem se strinja tudi veliko žensk. Pa je temu res tako? Razprave o tem so prešle meje klepeta ob kavicah in razne ustanove po svetu so se lotile raziskav, da bi našle odgovor na to vprašanje.

Kaj pravijo raziskave?

Preberi več